Selasa, 10 Jun 2014

Kepentingan Sukan kepada Murid

Soalan: Bincangkan kepentingan sukan kepada murid-murid.  kepentingan sukan
Kepentingan Sukan kepada Murid 

Sukan merupakan aktiviti yang wajib bagi setiap sekolah. Setiap tahun, sekolah-sekolah akan sibuk mengadakan hari sukan. Hal ini membuktikan sukan sangat penting kepada murid-murid.

Aktiviti sukan sangat baik untuk kecergasan murid-murid. Murid-murid dapat mengeluarkan peluh dan dapat melakukan aktiviti bersukan dengan teknik yang betul. Apabila badan cergas, pasti murid-murid dapat menimba ilmu dengan baik.

Selain itu, bersukan juga dapat meredakan tekanan belajar. Apabila murid-murid menyertai aktiviti bersukan, mereka akan melupakan pelajaran buat seketika dan mapu mengelak diri mereka daripada menghadapi tekanan belajar.

Aktiviti sukan juga dapat merapatkan hubungan antara murid. Mereka akan mendapat ramai kawan dan hubungan juga lebih akrab. Contohnya denganm menyertai pertandingan sukan, semangat berkumpulan dan saling bekerjasama untuk merangkul kemenangan akan lebih membara.

Di samping itu, pihak sekolah juga boleh mencungkil bakat-bakat baharu dalam bidang sukan. Bakat-bakat ini perlu digilap untuk mewakili sekolah ke peringkat daerah seterusnya ke peringkat negeri. Secara tidak langsung, akativiti sukan juga dapat mengharumkan nama sekolah ke seluruh Negara.

Kesimpulannya, sukan sangat penting kepada murid-murid untuk mencapai kecemerlangan dalam kokurikulum mahupun kurikulum. Pihak sekolah dan PIBG haruslah berganding bahu menyokong aktiviti sukan agar mencapai matlamatnya. 19 ulasan:

 1. thank you for this sharing!!!!!!!

  BalasPadam
 2. thank you for this sharing!!!!!!!

  BalasPadam
 3. My teacher assigned me an assignment to write 5 karangan. This website must be a bait for us students to fall in while the teachers are watching over us copying from this. But I guess I'll just fall into it then.

  BalasPadam
 4. Good Job...line-curly boo-ut car-ra-ngan line bu-leh??? (Test Minda)
  Sape dapat jawab tolong reply jangan lupa !!! (since2018) By HostGaming......

  BalasPadam
  Balasan
  1. ʟᴀɪɴ ᴋᴀʟɪ ʙᴜᴀᴛ ᴋᴀʀᴀɴɢᴀɴ ʟᴀɪɴ ʙᴜʟᴇʜ??😁

   Padam